Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-05-09@10:19:59 GMT

برای شکست انحصار کنکور چه باید کرد؟

تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۳۲۲۲۱

برای شکست انحصار کنکور چه باید کرد؟

با انتشار نتایج رتبه‌های برتر کنکور سراسری ۱۴۰۱، بار دیگر بحث جنجالی کارآمد بودن یا نبودن آموزش رایگان در مدارس عادی دولتی پیش آمد؛ بر اساس آمار، از ۴۰ رتبه برتر کنکور امسال تنها یک دانش‌آموز در مدارس دولتی تحصیل می‌کرد و مابقی همه از مدارس خاص بوده‌اند و این درحالی است که یکی از ارکان و اهداف سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش، عدالت آموزشی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا، نتایج چند سال اخیر کنکور سراسری نشان می‌دهد که دانش‌آموزان مدارس دولتی حتی در دل شهرهای بزرگ نیز سهم ناچیزی در تعیین رتبه‌های برتر کنکور و اشغال صندلی رشته‌ها و دانشگاه‌های برتر دارند و رقابت اصلی بین دانش‌آموزان خاص صورت می‌گیرد.

حالا مدرسه‌ای عشایری را در دل مناطق محروم و صعب‌العبور خوزستان تصور کنید که حتی از امکانات مدارس عادی دولتی هم محروم است، سهم این دانش‌آموزان چیست؟ کجای عدالت آموزشی ایستاده‌اند؟

آذر زاهدپور کارشناس مسئول مشاوره در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص دلیل کاهش رتبه‌های برتر کنکور از مدارس دولتی، اظهار کرد: بر اساس اطلاعات منتشر شده از وضعیت تحصیلی دانش‌آموزان، از مجموع ۴۰ داوطلب برتری که از طرف سازمان سنجش معرفی شدند ۲۹ داوطلب در مدارس سمپاد (استعدادهای درخشان)، ۹ داوطلب در مدارس غیردولتی، یک داوطلب در مدارس نمونه دولتی و یک داوطلب در مدرسه دولتی تحصیل می‌کردند.

وی ادامه داد: عواملی مثل طبقاتی شدن آموزش، تولید نابرابری اجتماعی و دوری از عدالت آموزشی را نمی توان در نتایج بی‌اثر و کمرنگ بدانیم. هر ساله نفرات برتر کنکور از دل مدارس سمپاد و غیر دولتی می‌آیند و مدارس دولتی دست خالی هستند.

سهم دانش‌آموزان دولتی از رتبه‌های کنکور چقدر است؟

این مشاور تحصیلی ادامه داد: در مدارس سمپاد و غیردولتی خانواده‌ها هزینه‌های زیادی برای کنکور دانش‌آموزان صرف می‌کنند اما متاسفانه دانش‌آموزان مدارس عادی از این گردونه خارج هستند.

وی با اشاره به سهم دانش‌آموزان مدارس دولتی از رتبه‌های برتر گفت: امسال حدود ۷۲ درصد رتبه‌های برتر از مدارس استعدادهای درخشان، ۲۳ درصد از مدارس غیردولتی و حدود ۴ تا ۵ درصد از مدارس دولتی بودند. این موضوع تنها مرتبط با امسال نیست. در سال‌های قبل هم بیشتر رتبه‌های برتر از مدارس استعدادهای درخشان و غیردولتی بودند.

امکانات استعدادهای درخشان و کمبود مشاور در مدارس دولتی

زاهدپور با اشاره به بخشی از امکانات دانش‌آموزان سمپادی عنوان کرد: در مدارس سمپاد معمولا دوره‌ها و اردوهای علمی برای دانش‌آموزان برگزار می‌شود اما در مدارس دولتی و روستایی خبری از این دوره‌ها و کلاس‌های آموزشی نیست.

وی افزود: کلاس‌های کنکور در مدارس غیردولتی و اردوهای چند هفته‌ای با هدف تقویت مهارت تست‌زنی و با حضور معلم‌های مجرب برگزار می‌شوند در حالی که برخی شهرستان‌های ما از وجود مدارس سمپاد محروم هستند که دلیل توزیع نامتوازن و ناعادلانه محصلان مدارس در کسب رتبه‌های برتر کنکور است.

این کارشناس مسئول مشاوره تاکید کرد: توزیع نیروی مشاور در مدارس متوسطه اول و محروم بودن مدارس متوسطه دوم از نیروی مشاور و کمبود این نیرو، باعث شده که دانش‌آموزان در مقطع متوسطه دوم در برنامه‌ریزی، مدیریت زمان و کنترل افت تحصیلی دچار مشکل شوند.

وی گفت: بدین ترتیب در این خصوص از دهم تا دوازدهم به دانش‌آموزان آسیب وارد می‌شود و در نهایت اثر آن را در کنکور می‌بینیم؛ دانش‌آموزی که در مدارس دولتی تحصیل کرده، مشاور تحصیلی نداشته است و همین باعث می‌شود رقابت بین دانش‌آموزان دولتی نسبت به دیگر مدارس کمتر شود.

تاکید بر دسترسی همه دانش‌آموزان به دانشگاه‌های برتر در سند تحول بنیادین

زاهدپور تاکید کرد: نظام استعدادسنجی و هدایت تحصیلی باید به درستی عمل کند و در سند تحول بنیادین نیز تاکید شده است که هدایت تحصیلی باید بر اساس استعداد دانش‌آموز و نیاز جامعه باشد. حضور در دانشگاه‌های برتر نیز حق همه دانش‌آموزان است و باید فرصت‌های برابری برای دانش‌آموزان ایجاد شود.

نقش معلم در نتایج کنکور

وی با اشاره به نقش مهم معلم بر کیفیت آموزشی عنوان کرد: معلم، اصلی‌ترین مولفه کیفیت نظام آموزشی است و یکی از شاخص‌های عدالت آموزشی دسترسی به معلم است. در این خصوص ما از نظر دسترسی به تحصیل باکیفیت دچار چالش‌هایی هستیم. در برخی مدارس نسبت دانش‌آموز به معلم ۴۰ به یک نفر است و معلم، کلاس ۴۰ نفره را مدیریت می‌کند در حالی که در مدارس خاص این عدد، ۱۷ به یک نفر یا ۲۰ به یک نفر است و در مدارس غیردولتی ممکن است کمتر هم باشد.

این مشاور تحصیلی افزود: با این وضعیت در نظر بگیرید کدام دانش‌آموز می تواند تعامل بیشتری با معلم داشته باشد؟ دانش‌آموز مدارس دولتی یا غیر دولتی؟

راه حل چیست؟

زاهدپور با اشار به راهکارهایی برای افزایش رتبه در مدارس دولتی گفت: توزیع عادلانه امکانات آموزشی، دسترسی دانش‌آموزان مدارس دولتی و مناطق محروم به کتاب‌ها و منابع آموزشی مکمل، دسترسی تمامی دانش‌آموزان مناطق محروم و برخوردار به دبیران متخصص و مجرب، دسترسی دانش‌آموزان به آزمون‌های آزمایشی که بخش زیادی از دانش‌آموزان به دلایل مالی از حضور در این آزمون‌ها محروم هستند، حضور مشاوران مدارس در مقطع متوسطه دوم، پیگیری و کنترل مشکلات فردی دانش‌آموزان به ویژه در حوزه تحصیلی از جمله بهبود کیفیت مطالعه، برنامه‌ریزی مناسب، مدیریت زمان و.... و همراهی خانواده‌ها با برنامه‌های جاری مدارس به ویژه در زمینه کنکور می‌تواند موثر باشد و در صورت رعایت موارد ذکر شده رتبه دانش‌آموزان افزایش پیدا می‌کند.

تماشاخانه همه چیز درباره بیماری قرن جدید: ام اس ، نشانه ها و علائمی که اگر زود متوجه بشوید نجات می یابید/ چه افرادی بیشتر مبتلا می شوند و راهکارهای درمان (فیلم) سایه‌ای که از بر موسیقی ایران برفت/ نقش جاودانه ابتهاج در اعتلای موسیقی ایران (فیلم) فیلم های دیگر

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: رتبه های برتر کنکور استعدادهای درخشان دانش آموزان مدارس مدارس غیردولتی دانش آموزان مدارس دولتی عدالت آموزشی مدارس سمپاد دانش آموز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۳۲۲۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محدوده محل کار والدین به محل مجاز تحصیل فرزند اضافه شد

به گزارش خبرنگار مهر، حمید طریفی حسینی در نشست خبری با اشاره به آغاز ثبت نام دانش آموزان پایه اول از فردا گفت: سازماندهی دانش آموزان از فردا آغاز می‌شود و تلاش می‌کنیم از فردا که سال آینده سال تحصیلی متفاوت و خوبی داشته باشیم.

وی با اشاره به دیدار رهبر معظم انقلاب با فرهنگیان گفت: رهبری بر اجرای سند تحول تاکید داشتند و نگاشت نقشه راه اجرای سند تحول هم آغاز شد. در سندی که برای مدرسه نگارش شده است؛ به زودی در اختیار مدیران مدارس قرار خواهد گرفت.

امسال برای اولین بار نظام دوری را از اول ابتدایی آغاز خواهیم کرد. در این خصوص بحث توانمندسازی معلمان را اجرایی خواهیم کرد که برنامه ریزی آن از هم اکنون آغاز شده است تا معلمان کیفیت و شایستگی لازم را داشته باشند. با رایزنی‌های انجام شده هزار فضای آموزشی در مدارس دولتی به فضای ورزشی هم مجهز خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه و خلاقیت پروری و مهارت آموزی از پروژه‌های اصلی ماست گفت: این موضوع را با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز کردیم و به طور ویژه صد ساعت در اختیار مدرسه گذاشتیم تا آنان به صورت تخصصی برنامه ریزی کنند تا مهارت آموزی دانش آموزان را اجرایی کنیم.

طریفی حسینی گفت: شیوه جذب معلم را برای دومین سال متوالی داشتیم. ۲۸ هزار و ۸ رده استخدامی را ایجاد کردیم؛ روند استخدام از دیروز آغاز شده و در تلاشیم تا مهر ماه روند جذب و توانمندسازی معلمان جذب شده را به پایان برسانیم.

معاون آموزش ابتدایی گفت: سال گذشته طرح شهید همت را برای توانمندسازی معلمان داشتیم که عمده معلمان جدید الاستخدام داشتیم که طرح موفقی بود و سال آینده هم این طرح را ادامه خواهیم داد.

وی با بیان اینکه موضوع کیفیت مدارس دولتی از دغدغه‌های اصلی دولت و وزارت آموزش و پرورش است؛ گفت: در دو سال اخیر مجموعه استخدام‌ها چیزی حدود ۲۰۰ هزار استخدام بوده است. با این رویکرد این حجم از استخدام‌ها با رویکرد کیفی نوید بخش معلمانی است که می‌توانند تحول مد نظرمان را رقم بزنند. این معلمان با روند سخت و متفاوت جذب می‌شوند ما متفاوت‌ترین افراد جامعه را به عنوان معلم انتخاب می‌کنیم. ۲۸ هزار نفر از حدود ۶۰۰ هزار داوطلب انتخاب می‌شوند و ما حساب ویژه‌ای روی آنان باز کرده‌ایم.

وی با بیان اینکه انسان دومین سال ثبت نام الکترونیکی دانش آموزان است گفت: ثبت نام الکترونیکی، شرایط آسان‌تر و سریع‌تری را برای ثبت نام در اختیار خانواده‌ها قرار می‌دهد. قواعد کلی ثبت نام در آئین نامه اجرایی مدارس آمده است. یک نوع تسهیل گری برای ثبت نام در محدوده محل کار والدین ایجاد شده است.

کد خبر 6099446 علی قدمی

دیگر خبرها

  • ایده‌های خوب دانش‌آموزان برای گره‌گشایی مشکلات استفاده می‌شود
  • باید از دالان کنکور به اشتغال دست پیدا کنیم
  • مافیای کنکور برای آموزش و پرورش تعیین تکلیف می‌کرد
  • خبر مهم آموزش و پرورش برای دانش‌آموزان و معلمان
  • کسب ۱۲۹ رتبه توسط دانش آموزان در جشنواره نوجوان سالم
  • مدارس قزوین در نوبت عصر تعطیل شد
  • آغاز ثبت‌نام بیش از ‌۱۹ هزار کلاس اولی‌ در زنجان
  • ۲۳ ایده به مرحله نهایی جشنواره «ایده‌شو» دانش‌آموزی راه یافت
  • محدوده محل کار والدین به محل مجاز تحصیل فرزند اضافه شد
  • باشگاه خبرنگاران پلیس در اردبیل راه اندازی شد